Reviews

Recensie "Bridges to the heart" - Theo Volk - JOHNNYSGARDEN.NL

Schagenaar Jimmy Bakker is een singer-songwriter die reeds op zijn zevende verslingerd raakte aan de muziek. Op de zolder van zijn oma ontdekte hij toen namelijk een oude, akoestische gitaar. Een jaartje later werd het serieuzer, want hij begon gitaarlessen te volgen. Eerst klassieke muziek, maar toen hij het nummerPaint it Black van de Stones hoorde, verloor hij zijn hart aan de populaire muziek. Via de collectie van zijn ouders leerde hij naast The Stones, bijvoorbeeld ook Neil Young en Bob Dylan kennen. Met name laatstgenoemde kun je goed terug horen op Bridges to the Heart, zij het wel dat ik de stem van Jimmy een stuk aangenamer vind om naar te luisteren dan die van Dylan. Hij speelt overigens weleens tijdens optredens nummers uit de beginperiode van zijn grote voorbeeld. Het is intussen Jimmy’s zevende soloalbum, naast ook nog eens twee albums met de band Pilot Paco. Hij bespeelt alle instrumenten zelf. De zeer aanstekelijke uptempo opener Come Away overtuigt direct, het is me meteen duidelijk dat ik te maken heb met een goede liedjesschrijver. Nog meer spreken de meer ingetogenere nummers als God Is the Goodness In You en het bijzonder fraaie titelnummer Bridges to the Heart mij aan. Jimmy was zo vriendelijk om me ook zijn vorige album Higher Grounds op te sturen. Ook dit album is gevuld met ouderwetse folk met wat countryinvloeden, zij het dat hij hier wat hulp van drummers Joes Kuijs en Niels Bijvoet en saxofonist Hans Heidt heeft gekregen. Laatstgenoemde zorgt hierdoor voor wat variatie in de liedjes. Hans en Jimmy spelen overigens beiden mee op het uitstekende album 7th van Ben Reel wat ik twee jaar terug recenseerde. Ook Higher Grounds bevalt me erg goed, met ook hier een zeer aanstekelijke opener, Working on a Better Life. Opvallend is Wounded Knee, compleet met indianenzang. Het thema onderdrukking van mensen, in dit geval van indianen, gaat hem aan het hart. Veelal hebben  de teksten echter betrekking op hemzelf. Ook een van de hoogtepunten is het fraaie instrumentale en akoestischeMajestic Morning Walk, opgenomen midden in de natuur. Jimmy heeft reeds twintig jaar ervaring met optreden in het openbaar. Zijn muziek is toch vooral luistermuziek, die tot zijn recht komt in kleine zalen of tijdens huiskamerconcerten met een aandachtig publiek. Warm aanbevolen.      

http://www.johnnysgarden.nl/?q=content/jimmy-bakker-bridges-heart

 

Recensie "Bridges to the heart" - Sjaak Euser Schager Weekblad - 25-01-2017

Wie het nieuwe album van Jimmy Bakker "Bridges to the heart" beluistert, wordt verrast.
Bakker klinkt als Bob Dylan in zijn younger days. Heeft zelfs diens nasale stemgeluid, maar toch ook weer net niet helemaal. Elf fraaie liedjes telt het schijfje. Beter, Elf muzikale bruggetjes, die direct naar het hart van de luisteraar gaan en doen wat Jimmy Bakker beoogt. Zorgen voor een fijne luisterervaring. Zijn gitaarspel is ingetogen en hier en daar zelfs verfijnd. Bakker is getalenteerd, daarover geen twijfel. Wie eerder werk van hem kent, zoals de cd "Higher Grounds" uit 2015, bespeurt een forse 'groeispurt' 

http://epaper.hollandmediacombinatie.nl/HMC/data/2017-01-25/html/WB/SWB/index.html

 

Recensie  "Bridges to the heart" - Flo de Haan - 20-01- 2017

Deze plaat van Jimmy is het juiste geschenk voor de koude wintermaanden.
Doe je ogen dicht en de lente is begonnen.
Het warme minimalistische geluid van de gitaar van Jimmy klinkt van track tot track.
Heerlijk kabbelend gaat de plaat door. Alsof je je op vakantie waant.
Alle zorgen vallen van je af, al rijdend door een prachtig landschap.

Country, Folk, noem het hoe je wilt, maar het klinkt gewoon lekker.
Hier en daar een slidegitaar, dan weer een mondharmonica.
En bij elke song weer het kenmerkende stemgeluid van Jimmy.
Je hoort meteen waar hij de mosterd haalt, en dat biedt je precies wat je wilt.
Constante kwaliteit. Lekker in het gehoor liggende liedjes in de beste traditie.

Geniet er van!

 

Recensie - (spontaan) "Bridges to the heart" - Elizabeth Vader - 27-01-2017

Al je albums zijn mooi JimmyB, maar potverdrie wat is 'Bridges to the heart' er weer een om van te smullen. Teder, krachtig en vrolijk, zeker voortkomend uit een poëtisch, muzikaal, levendig, aards hart met duizend bruggen naar de wereld. 

 

Recensie - (spontaan) van Popeye Hengelo klant Rob Herman 25-03-2017

Vanmiddag even het prachtige nieuwe album van Nathan Bell opgehaald bij Popeye, wat een topplaat ! Maar Johan zou Johan niet zijn als hij niet ook nog een fraaie verrassing klaar had liggen. Wederom van Nederlandse bodem, maar liefst 2 CD's van de Nederlandse singer-songwriter Jimmy Bakker, waaronder zijn eind januari verschenen Bridges to the Heart. Een snelle beluistering in de winkel deed al veel goeds verwachten en eenmaal thuis werd dat ruimschoots ingelost. Je kunt niet over Jimmy's muziek schrijven zonder de naam van een (jonge) Bob Dylan te vermelden maar Jimmy heeft meer dan genoeg eigens om te boeien, te ontroeren en van te genieten. Bovendien is hij gezegend met een groot songschrijverstalent, wat een mooie liedjes zeg. Liefhebbers van Folk, Americana etc. u weet nu waar de CD's te vinden zijn. 

 

Recensie "Bridges to the heart" - Chris de Hoogh 24-01-2017

He Jimmy, ik heb je laatste cd geluisterd.
Wat een mooi geluid! Je hebt echt een grote ontwikkeling doorgemaakt wat dat betreft (in vergelijking tot zo'n 10 jaar geleden). Het geluid heeft veel meer ruimte, de instrumenten 'staan' echt in m'n kamer te spelen, met diepte en ruimte. Goede detail afbeelding (bijv. In Billy goat valley klinkt op een gegeven moment een heel mooi elektrisch gitaarstukje, dat het nummer heel mooi afmaakt. Prachtig!). Wat ik goed vind is dat je je heel erg inhoudt, en niet laat verleiden tot allerlei drukte, maar bijna op een JJ Cale achtige manier (bijv Hold your head and shine) het zoekt in de eenvoud. Maar het wel met kleine details en mooie percussie elementen levendig houdt. Moest af en toe aan Eels denken, bijv zoals je de akoestische gitaar aanslaat in 'Don't be afraid anymore'. In het titelnummer lijk ik trouwens 2 piano's te horen, die op een gegeven moment samen de melodie begeleiden. Mooi effect. 


Mijn voorlopige favorieten zijn 'Come Away' (beetje Neil young Shuffletje), het genoemde Billy goat valley (mooie melodie is dat) en het Stones achtige 'Meet you on the other side'. Wat ik te gek vind aan het nummer is die combinatie van venijnige mondharmonica en tegelijkertijd super gaaf akoestisch rifje (bijv als je zingt:'raise your rifle' die overgang is fantastisch). 

Wat ik wel vind is dat je stem nu wat 'saai' klinkt in vergelijking tot de andere instrumenten. Begrijp me niet verkeerd hoor, het klinkt heel goed maar ik was laatst bijv Steve earle en Paul westerberg aan het luisteren en hun stem was wat meer 'live' in de opname aanwezig zeg maar (misschien wat meer 'op de achtergrond? Of moet je zeggen onderdeel van het geheel?). Nu heb ik af en toe het gevoel alsof er een band staat te spelen en de zanger een eigen (zeg maar 'aparte') zangcabine heeft. Maar eigenlijk zeur ik want ik vind het super knap wat je hier neerzet, ik denk dat je inmiddels helemaal je eigen geluid gevonden hebt. Nogmaals: Great job! 

 

Recensie 3voor12 lokaal Den Haag 24-01-2013  (Supporting I am the Law EP release)

Om de aanwezigen, die langzaamaan binnen druppelen, alvast op te warmen speelt supportact Jimmy B uit Schagen lekker in het gehoor liggende folk en americana. De singer-songwriter brengt zijn nummer alleen met een semi-akoestische gitaar en mondharmonica ten gehore. Al snel is het duidelijk dat Jimmy Bakker, zoals hij in het dagelijks leven heet, niet zomaar nummers schrijft en zingt. Deze zanger weet je voor dat half uurtje dat hij speelt mee te nemen naar Nieuw-Zeeland, Ierland en zelfs door de Amerikaanse woestijn.

 

Fan recencie 01-2012

Post card review Carry me in your heart

 

Verslag 'Mooie Noten' voorronde 06-04-2011:

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/44631013

"Mooie Noten 2011: tijd voor de eerste 7 singer-songwriters in de eerste van drie voorrondes. Barbecuegeuren uit het Westerpark waaien nog net de Volta in als de eerste deelnemer de strijd inzet. 

Na zes optredens krijgt het publiek nog even een muzikale energieboost, JimmyB & Friends geeft alles wat ze in zich hebben. Voor deze gelegenheid heeft JimmyB een dwarsfluitspelende vriend uitgenodigd en neemt het publiek mee in zijn wereld vol speelplezier en muzikaliteit."    

 

Rene Bremmers 'Radio Compleet Fm'  The Basement over JimmyB.

Deze avond zou een band live spelen in mijn show maar door omstandig heden was Jimmy B de vervanger. De afgelopen jaren vele muzikanten in de studio gehad maar tot nu toe nog nooit zo onder de indruk geweest van zijn songs en performance.

Check zijn website www.jimmyb.nl en oordeel zelf.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Recensie uit nieuwsbrief van Big River Studio               (www.audiorecording.nl)                                                        
Het nieuwe album
 “Oblivion” van Jimmy B                                  November 2010

Jim Bakker (1980) is een zeer getalenteerde muzikant die onder de artiestennaam Jimmy B sinds 1999 zo nu en dan een nieuw album uitbrengt. Deze worden door hem met de nodige passie en uit liefde voor muziek gemaakt. Volgens Jim zelf is hij beïnvloed door artiesten als Neil Young, Bob Dylan, Sparklehorse, Grandaddy, Eels, Bruce Springsteen en Rolling Stones. De meeste van zijn albums ademen een akoestische singer/songwriter stijl.

Op zijn nieuwe CD Oblivion zijn de nummers echter compleet uitgewerkt met drums, bas, elektrische gitaren, mandoline, keyboard, saxofoon etc. De muziek op dit album omschrijft Jim zelf als een mengsel van Americana, altcountry, folk met hier en daar een tintje pop. Het grootste deel van het album is in de homestudio van Jim Bakker opgenomen; de meeste drumtracks zijn opgenomen door Mark Leendertse van Big River Studio.
                                         
Oblivion gaat onder andere over thema's als 'de illusie van de materialistische wereld', 'vriendschap', 'leven met verlies' en 'oorlogsverleden'. Alle teksten van Oblivion zijn te vinden op de site www.jimmyb.nl onder het blokje 'lyrics'.

We hebben een muziekliefhebber met een meer dan gemiddelde kennis van diverse genres naar zijn eerste ervaringen bij het beluisteren van een ruwe versie van de nieuwe CD van Jimmy B gevraagd. Overigens zonder voorkennis van de bovengenoemde informatie omschrijft hij deze als volgt: “Ik heb hem één keer gedraaid en ik ben zeer aangenaam verrast. Het is een lekkere CD. Echte Americana. Het geluid is ook goed. Lijkt wel een live cd.”

En na vaker luisteren: “Nou, ik ben echt enthousiast. Ik vermoedde wel dat hij alles zelf gespeeld heeft.   “Oblivion” en “Shattered Nations” zijn mijn favorieten.

Het geluid is niet commercieel, maar wel eerlijk. Ik vind het prettig dat je alle details goed kun horen. Eigenlijk zou je van alle CD's zo'n mix moeten kunnen horen. In de mastering wordt de dynamiek er vaak uit gehaald.

En dan over referenties. Bij het eerste nummer was mijn associatie Steve Earle. Maar ook grote namen als Neil Young, Bright Eyes, Bruce Springsteen en Bob Dylan komen naar boven. Toch vind ik de nummers voldoende eigen stijl hebben, waardoor vergelijkingen overbodig zijn. De liedjes zijn gewoon goed en worden gedegen uitgevoerd. Bij de tweede keer luisteren had ik al neiging om mee te gaan zingen. Vooral vanwege de stem en sommige akkoordenwisselingen (en de mandoline!) moest ik ook denken aan een van mijn favoriete groepen dEUS, met de geniale Tom Barman. Of de zustergroep Zita Zwoon. Maar dat is artrock. Dit is aardser.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                        
Recensie 3voor12 Amsterdamse Popprijs                 September 2010

PILOT PACO

Deze opgeschroefde versie van Tim Knol doet je al snel verlangen naar tochten over lange snelwegen door de Amerikaanse woestijn. Toch laat hun muziek zich niet vangen in een cliché. Ze rocken wel degelijk en vinden zichzelf dan ook een festivalband bij uitstek. Met de prettige stem van voorman Jim Bakker waar af en toe de geest van Bob Dylan in doorklinkt, en met het gebruik van veel verschillende folky instrumenten, neemt het aantal huppende voetjes en brede glimlachen met het nummer toe.


 

 

 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

a website by Wishbone Productions